Groothoffiana

Op deze pagina’s wil ik de geschiedenis van de familie Groothoff uit Zaltbommel beschrijven tussen 1769 en 1925. In 1769 duikt de naam hier op, in 1925 overlijdt de laatste telg in Zaltbommel. In deze periode leefden er tientallen Groothoffen, misschien wel enkele honderden, in deze stad, vandaar een foto van de Waterpoort.
Waarom kwamen zij naar Zaltbommel, wat was hun geschiedenis en waar zijn ze terecht gekomen? Van de bekendste van deze Bommelaars wil ik een levensbeschrijving maken. Hopelijk duiken er tijdens mijn onderzoek nog aardige anekdotes en interessante documenten op. “Groothoffiana” heetten deze stukjes al in 1930 in het Zalt-Bommelsch nieuws- en advertentieblad:

Groothoffiana

Groothoffiana. We hadden niet gedacht, dat onze terloopsche mededeeling over de ligging der ouderlijke woning van den voetbalexpert Groothoff nog zooveel belangstelling zou wekken. Wij hadden dit huis in de Gamersche straat „geplaatst”. De heer A. G. E. te Hilversum, die als goed oud-Bommelaar bij herhaling van zijn interesse voor ons stadje en de levensweerspiegeling daarvan in ons blad blijk geeft, schrijft ons: “dat hij na 1890 geen Groothoffs meer in de Gamersche straat kan aanwijzen. In de Waterstaat woonde even voorbij het hotel Gottschalk een kruidenier Groothoff, verder woonde daar waar de Gasthuisstraat in het Walstraatje overgaat, naast de stal van Job Dekker een melkboer Groothoff.”

Welnu, de schrijver heeft gelijk, doch wij niet minder. Want wat is het geval: de ouders van den sportjournalist Gr. hadden een bakkerij in het huis in de Gamersche straat waar thans de Wed. Blijdenstein woont. Hun buren waren aan de eene zijde de dames de Kanter, later de Inspecteur der Dir. Belastingen Toewater en in de tegenwoordige zaak van den heer Weenink was het postkantoor onder directie van den heer W. F. de Virieu. — Aan de andere zijde de tuinman en slijter Jan van Ekelen, de brievenbesteller v. Balkum, B. Wolf en Gerard van Broekhoven.

De heer Groothoff Sr. huwde in 1878, verhuisde in 1882 en verkocht zijn zaak aan zekeren de Haan. Bij de fam. Gr. heeft nog een der heeren van Lookeren Campagne op kamers gewoond. Zoo hebben we thans van een tijdgenoot een situatieschets van de bewoning der Gamersche straat in de ’80-er jaren. Inderdaad komen er dus na 1890 geen Groothoffs meer voor.

Intusschen zal het voor oude Bommelaars wel typisch zijn deze mededeelingen met hun eigen geheugen te verifieeren.

P.S. Kruidenier Groothoff is Hendrik Groothoff (1857-1945), mijn overgrootvader.

Een gedachte over “Groothoffiana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s